Jak powstaje żywność liofilizowana?

W dobie rozwoju technologii oraz kryzysu ekologicznego warto pomyśleć o tym, jak przygotować się do podróży korzystając z dobrodziejstw współczesnego świata - jednocześnie pamiętając o minimalizacji marnowania żywności. Ciekawą alternatywą dla posiłków podczas pokonywania górskich szlaków, biwakowania czy dłuższej wyprawy są produkty poddawane procesowi liofilizacji. Ten prosty, a zarazem trwały proces daje wiele możliwości niezależnie od miejsca na świecie, w którym się znajdujemy. Czytelniku - zastanawiasz się, jak powstaje żywność liofilizowana? Zostań z nami do końca artykułu!

jak powstaje żywność liofilizowana

Proces liofilizacji

Proces liofilizacji żywności działa na bardzo prostej zasadzie - to metoda suszenia produktów poprzez ich mrożenie. Eksperymenty związane z liofilizacją rozpoczęły się w XIX wieku, chociaż jej proces rozwinięto dopiero w XX wieku kierując główną uwagę na żywność. A jak zachodzi suszenie w niskiej temperaturze? Należy umieścić produkty w specjalnej maszynie, która wytworzy niskie ciśnienie, a następnie zadbać o bardzo niską temperaturę (około -40/-50*C). Pod wpływem powstałego ciśnienia oraz stopniowego wzrostu temperatury lód sublimuje (odparowuje z produktu), przez co usuwa się od 70% do nawet 96% wody. Dzięki temu procesowi uzyskiwany jest wysuszony produkt, który ma wiele zalet - nie tylko podczas podróży, ale i dla zdrowia. Co ciekawe, procesowi liofilizacji można poddawać owoce i warzywa, a także mięsa, zioła czy grzyby.

Zalety żywności liofilizowanej

Żywność liofilizowana ma wiele zalet. Mocną stroną tego procesu jest przystosowanie produktów spożywczych do dłuższego czasu przechowywania. Zdatność do spożycia jest wydłużona, a dodatkowo liofilizowane produkty nie tracą walorów smakowych i odżywczych. Taka żywność jest pełnowartościowa, a jednocześnie można ją w szybki sposób przygotować - często wystarczy trochę wody, aby przyrządzić sycące danie podczas podróży. Kolejną zaletą jest niska waga - to znacząca zaleta dla turystów. Mniejsza objętość uzyskania podczas procesu liofilizacji sprzyja zdrowym plecom oraz energii na piesze wędrówki.

Aspekty zdrowotne

Każdy z nas słyszał przynajmniej raz w życiu słowa “jesteś tym, co jesz”. W przypadku posiłków liofilizowanych możemy zagwarantować, że do organizmu zostaną dostarczone niezbędne wartości odżywcze! Żywność poddana liofilizacji zachowuje swoje pełne wartości odżywcze, dzięki czemu nie trzeba się martwić o niezdrowe przekąski w trakcie podróży. Żywność liofilizowana nasyci organizm na kilka godzin. Co więcej, liofilizaty nie zawierają konserwantów - są bezpieczne dla zdrowia.

 

Z liofilizatów korzystają turyści, żołnierze, astronauci, jak i sportowcy. Szerokie grono odbiorców potwierdza fakt, że żywność poddana procesowi liofilizacji jest smaczna, zdrowa, sycąca, energetyczna oraz prosta w przygotowaniu. Posiłki znajdujące się w ofercie sklepu Campingshop dostosowane są do diet oraz chorób -  możemy wyróżnić żywność bez laktozy, bez glutenu, posiłki wegetariańskie, wegańskie, żywność organiczną oraz posiłki mięsne, zupy, makarony i desery. Każdy znajdzie coś dla siebie!


Marta z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii