Kiedy należy wybrać żywność liofilizowaną?

Podczas wycieczek, w szczególności pieszych i rowerowych, liczy się każdy gram jaki wkłada się do plecaka. Chcąc zminimalizować ciężar naszego ekwipunku starannie wybieramy lekki sprzęt turystyczny, ale zasada ta dotyczy również żywności jaką zabieramy na szlak. Jedzenie w podróży może wydawać się problematyczną kwestią, jednak nic mylniejszego. Odpowiedzią na tę kwestię jest żywność liofilizowana, która jest doskonałym rozwiązaniem na piesze i rowerowe wycieczki. Jedzenie liofilizowane jest lekkie i zajmuje niewiele miejsca, a dodatkowo jest łatwe w przechowywaniu, dzięki sypkiej formie w solidnym opakowaniu.

Żywność liofilizowana czyli jaka?

Liofilizaty powstają w procesie liofilizacji polegającym na odparowaniu niemal całej wody z posiłku w odpowiednio niskiej temperaturze i ciśnieniu. W skutek liofilizacji powstają posiłki liofilizowane, które są pełnowartościowe zarówno jeśli chodzi o smak jak i o składniki odżywcze. To nie jest żywność w proszku, ale prawdziwy obiad czy owsianka, które zostały pozbawione wody, aby uzyskać swoje niezwykłe właściwości, cenione przez turystów na całym świecie.

Dania liofilizowane są niezwykle lekkie i zajmują bardzo mało miejsca w plecaku. Mają również bardzo długą datę przydatności do spożycia, sięgającą nawet trzech lat. Aby je przygotować wystarczy zalać gorącą lub zimną wodą i poczekać kilka minut aż ją wchłoną. Otrzymujemy wtedy posiłek wyglądający i smakujący tak, jakby został przygotowany w domu chwilę wcześniej. Co najważniejsze, liofilizaty są naprawdę smaczne i wartościowe pod względem wartości odżywczych.

W minimalistycznej wersji do przygotowania posiłku wystarczy woda z butelki lub strumienia i łyżka. Jednak przyjemniej zjeść na szlaku ciepły posiłek, więc zachęcamy, aby zabierać na wycieczkę również mały palnik turystyczny i menażkę do zagotowania wody.

Dla kogo żywność liofilizowana?

Podróżując po świecie warto poznawać i próbować regionalną kuchnię, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Wysoko w górach, czy na bezdrożach, z dala od cywilizacji i restauracji, nie mamy możliwości wypróbować lokalnych specjałów. Zdarza się również, że ceny jedzenia w miejscach, do których podróżujemy są tak wysokie, że stołowanie się w lokalnych restauracjach, zdecydowanie zwiększyłoby koszty całego wyjazdu. Wybierając jedzenie w góry warto zdecydować się na jedzenie liofilizowane, które z łatwością zapakujemy i przygotujemy na górskim szlaku i które będzie stanowić pożywny posiłek podczas wzmożonej aktywności fizycznej.

Wybierając się na trekking zastanawiamy się jakie jedzenie survivalowe wybrać. Odpowiednia będzie tu żywność LYOfood czy posiłki Trek'n Eat. Dania tych dwóch marek różnią się między sobą różnorodnością smaków oraz sposobem ich przygotowania. Dania LYOfood są najpierw przygotowywane w całości i następnie poddawane procesowi liofilizacji, natomiast Trek'n Eat najpierw przygotowuje liofilizowane składniki poszczególnych dań, a następnie je miesza. Jedna i druga marka przygotowuje przepyszne jedzenie na trekking, także wybór należy tylko i wyłącznie do nas.

Nasza oferta

W naszym sklepie mamy duży asortyment liofilizatów. Osoby, które lubią owoce liofilizowane mają z czego wybierać: truskawki lub maliny liofilizowane będą świetną przekąską na szlaku, a banan liofilizowany doda energii.

Aby zdobyć energię na cały aktywny dzień, polecamy owsiankę liofilizowaną kokosową z jagodami, figami i nasionami chia od LyoFood. Ultralekkie, podwójne opakowanie jest bardzo funkcjonalne: pierwsze umożliwia zachowanie jak najmniejszej wagi i wymiarów, natomiast drugie pozwala na przygotowanie posiłku bezpośrednio w opakowaniu. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów ani barwników. Owsianka jest odpowiednia dla wegan i wegetarian.