DLA KOGO ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA?

Podczas wycieczek, w szczególności pieszych i rowerowych, liczy się każdy gram jaki wkłada się do plecaka. Żywność liofilizowana to idealny wybór dla osób chcących zminimalizować ciężar ekwipunku do minimum. Jedzenie w podróży może wydawać się problematyczne, ale to tylko pozory. Odpowiedzią na tę kwestię jest żywność liofilizowana, która jest doskonałym rozwiązaniem na piesze i rowerowe wycieczki. Jedzenie liofilizowane jest lekkie i zajmuje niewiele miejsca, a dodatkowo jest łatwe w przechowywaniu, dzięki sypkiej formie w solidnym opakowaniu.

HISTORIA ŻYWNOŚCI LIOFILIZOWANEJ

Po raz pierwszy technologię liofilizacji zastosowano w czasie II wojny światowej na medyczne potrzeby wojska. Dopiero w latach 60. zastosowano ją do produkcji żywności dla astronautów. Z biegiem lat proces liofilizacji stawał się coraz tańszy, co bezpośrednio przełożyło się na wzrost popularności jaką w szybkim czasie zyskała żywność liofilizowana. Wkrótce technologia została wprowadzona na rynek komercyjny, dzięki czemu obecnie niemal każdy turysta może cieszyć się pysznym posiłkiem w podróży.

JAK POWSTAJE ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA?

Żywność liofilizowana, najogólniej mówiąc, pozyskiwana jest poprzez poddanie żywności procesowi liofilizacji. Co jednak kryje się za tymi słowami? Aby uzyskać taki produkt, preparat musi zostać najpierw zamrożony. Następnie zostaje on wprowadzony do próżni, w której – przy zastosowaniu odpowiednio niskiej temperatury i ciśnienia – odparowuje się niemal całą wodę zawartą w danej żywności. W skutek liofilizacji powstają posiłki liofilizowane, które są pełnowartościowe zarówno jeśli chodzi o smak jak i o składniki odżywcze. To nie jest żywność w proszku, ale prawdziwy obiad czy owsianka, które zostały pozbawione wody, a dzięki czemu uzyskały swoje niezwykłe właściwości, cenione przez turystów na całym świecie.

ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA CZYLI JAKA?

Dania liofilizowane są niezwykle lekkie i zajmują bardzo mało miejsca w plecaku. Mają również bardzo długą datę przydatności do spożycia, sięgającą nawet trzech lat. Aby je przygotować wystarczy zalać gorącą lub zimną wodą i poczekać kilka minut aż ją wchłoną. Otrzymujemy wtedy posiłek wyglądający i smakujący tak, jakby został przygotowany w domu chwilę wcześniej. Co najważniejsze, liofilizaty są naprawdę smaczne i pełnowartościowe pod względem składników odżywczych. W minimalistycznej wersji do przygotowania posiłku wystarczy woda z butelki lub strumienia i łyżka. Jednak przyjemniej zjeść na szlaku ciepły posiłek, więc zachęcamy, aby na wycieczkę zabierać również mały palnik turystyczny i menażkę do zagotowania wody.

DLA KOGO ŻYWNOŚĆ LIOFILIZOWANA?

Podróżując po świecie warto poznawać i próbować regionalną kuchnię, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Wysoko w górach, czy na bezdrożach, z dala od cywilizacji i restauracji, nie mamy możliwości wypróbować lokalnych specjałów. Zdarza się również, że ceny jedzenia w miejscach, do których podróżujemy są tak wysokie, że stołowanie się w lokalnych restauracjach, zdecydowanie zwiększyłoby koszty całego wyjazdu. Wybierając jedzenie w góry warto zdecydować się na jedzenie liofilizowane, które z łatwością zapakujemy i przygotujemy na górskim szlaku i które będzie stanowić pożywny posiłek podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Wybierając się na trekking zastanawiamy się jakie jedzenie survivalowe wybrać. Odpowiednia będzie tu żywność LYOfood czy posiłki Trek'n Eat. Dania tych dwóch marek różnią się między sobą różnorodnością smaków oraz sposobem ich przygotowania. Dania LYOfood są najpierw przygotowywane w całości i następnie poddawane procesowi liofilizacji. Natomiast Trek'n Eat najpierw przygotowuje liofilizowane składniki poszczególnych dań, a następnie je miesza. Jedna i druga marka przygotowuje przepyszne jedzenie na trekking, także wybór należy tylko i wyłącznie do nas.

NASZA OFERTA

W naszym sklepie mamy duży asortyment liofilizatów. Osoby, które lubią owoce liofilizowane mają z czego wybierać: truskawki lub maliny liofilizowane będą świetną przekąską na szlaku, a banan liofilizowany doda energii. Aby zdobyć energię na cały aktywny dzień, polecamy owsiankę liofilizowaną kokosową z jagodami, figami i nasionami chia od LyoFood. Ultralekkie, podwójne opakowanie jest bardzo funkcjonalne: pierwsze umożliwia zachowanie jak najmniejszej wagi i wymiarów, a drugie pozwala na przygotowanie posiłku bezpośrednio w opakowaniu. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów ani barwników. W naszej ofercie znalazły się również posiłki odpowiednie dla wegetarian i wegan.