Jedzenie na podróż

Dla uprawiających turystykę pieszą jedzenie na podróż może być kłopotliwe, zwłaszcza w sytuacji, gdy do cywilizacji jest stosunkowo daleko. Oznacza to, że uczestnicy wyprawy muszą we własnym zakresie zadbać o odpowiednie zasoby jedzenia, dzięki którym będą w stanie zaspokoić głód. Chodzenie po lesie lub górach może kosztować organizm sporo wysiłku, a ubytki energii trzeba sensownie uzupełnić wartościowym jedzeniem. Należy więc sięgnąć po odpowiednie produkty.

Najlepsza będzie żywność liofilizowana, ponieważ jest smaczna, lekka i dostarczy organizmowi rozsądnej dawki kalorii. W pewnych sytuacjach warto też dostarczyć sobie większej porcji cukru, więc doświadczeni podróżnicy mają zawsze pod ręką gorzką czekoladę. Jedzenie na podróż powinno być dobrane z rozmysłem, aby zajmowało niewiele miejsca i było wartościowe. Takie pożywienie zda egzamin.

 

Żywność liofilizowana - jak przygotować danie liofilizowane, jakie są wady i zalety jedzenia liofilizowanego oraz dlaczego warto ją wybrać jako jedzenie na podróż?