Co zjeść na Cyprze?

Wybierając się w zagraniczną podróż rozmyślamy nad tym, jakich lokalnych potraw warto spróbować. Widząc obcojęzyczne menu nie zawsze wiemy, które danie jest godne uwagi - warto wtedy zapytać o zdanie obsługi lub przed wyjazdem zapoznać się z doświadczeniem innych podróżników. Dziś pomożemy odkryć Wam cypryjską kuchnię - zastanawiacie się, co zjeść na Cyprze? Za chwilę poznacie szeroką ofertę dań pochodzących z Wyspy Afrodyty! 

Cypr pod względem kulinarnym to prawdziwa paleta smaków i doświadczeń. Dzięki dostępowi do świeżych, naturalnych owoców, warzyw czy przypraw, każde danie jest unikalnym wspomnieniem. Dzięki naszemu doświadczeniu - półrocznemu pobytowi na Cyprze oraz kilku krótszych wypadach - podzielimy się z Wami najlepszymi potrawami oraz przekąskami, które warto spróbować! 

Dania główne

Souvlaki to cypryjski odpowiednik polskich szaszłyków - ale w wersji wyłącznie mięsnej. Danie składa się z marynowanych kawałków mięsa (przeważnie wieprzowego lub kurczaka) grillowanych na patykach lub metalowych szpikulcach. Souvlaki podaje się najczęściej z cypryjską, wiejską sałatką (mix papryki, czerwonej cebuli, oliwek), chlebem pita oraz dipem. 

Lasagne na Cyprze? Nie ma sprawy! Musaka w swojej formie bardzo przypomina lasagne - jest to zapiekanka z bakłażanem/kabaczkiem, sosem oraz mięsem mielonym. W większości restauracji dostępna jest również w wersji wegetariańskiej - np. z batatami zamiast mięsa mielonego. Jest to idealna opcja na sycący obiad. 

Owoce morza to bardzo popularne danie na Wyspie Afrodyty - wpływa na to położenie nad Morzem Śródziemnym. W ofercie wielu knajpek, szczególnie w miastach nadmorskich, spotkać można szerokie menu z owocami morza - krewetki, kalmary, małże, ryby i wiele, wiele innych. Dla miłośników nowych smaków oraz darów morza jest to idealna opcja na wspaniałe doświadczenia smakowe!

Widzisz w ofercie wiele interesujących pozycji, a nie wiesz na co się zdecydować? Na początki z cypryjską kuchnią polecamy mezze, czyli odpowiednik hiszpańskich tapas. Mezze składa się z kilku mniejszych dań oraz dodatków, dając możliwość spróbowania wielu rzeczy. To także doskonała opcja dla osób, które podróżują w dwójkę lub w większej grupie. W skład mezze wchodzą najczęściej dipy, takie jak hummus, tahini czy tzatziki, a także lokalna, wiejska sałatka, grillowane warzywa, grillowany ser, oliwki, ser feta, a w niektórych wersjach również owoce morza czy souvlaki. 

Pamiętajcie, że będąc w podróży nie musicie spożywać dań w restauracjach! Poproście o wersję na wynos i cieszcie się wspaniałym jedzeniem w plenerze - na zielonej polanie, przy szumiącym morzu czy podczas zachodu słońca. Możecie zabrać ze sobą wytrzymałe, wielorazowe sporki, które w swoim małym wymiarze i lekkiej wadze zapewnią Wam dostęp do sztućców w podróży - to nie tylko wygoda, ale i wsparcie planety!

Dodatki do dań 

Falafel jest wspaniałym uzupełnieniem ofert restauracji, knajpek oraz punktów street food. Jest on dostępny zarówno jako osobne danie, jak i zawinięte w słynne chlebki pita. Falafel to nic innego jak kulki stworzone z ciecierzycy oraz aromatycznych przypraw. Smażone są w głębokim oleju, dzięki czemu charakteryzują się niezwykłą chrupkością. Zakochacie się w nich po pierwszym kęsie! Szczególnie polecamy je w zdrowej przekąsce - cypryjskim odpowiedniku kebaba. Podawany w chlebku pita z warzywami (najczęściej pomidorami, cebulą, ogórkiem, pietruszką). 

Mówiąc o Cyprze należy wspomnieć o dwóch serach - halloumi oraz feta. Halloumi jest bardzo powszechny na tej wyspie zarówno jako osobne, smażone danie, jak i dodatek do sałatek czy chlebków pita. Dzięki smażeniu lub grillowaniu jest bardzo chrupiący z zewnątrz, a kremowy w środku - dodatkowo ma piękną, złotą barwę. 
Ser feta różni się od podobnych wyrobów, które możemy kupić w Polsce. To kostki białego, solonego koziego lub owczego mleka. Podaje się go jako dodatek do sałatek, pizzy czy kanapek, a także jako część mezze. Można go zakupić w większości marketów (na wagę!). 

Must have do spróbowania na Wyspie Afrodyty to popularne dipy i sosy, takie jak hummus, tahini i tzatziki. Najczęściej podawane są w przystawce wraz z chlebem pita lub jako dodatek do dań głównych.
Hummus jest pastą z ciecierzycy, którą coraz częściej można spotkać w polskich marketach. Wersję “świeżą”, cypryjską, rozpoznamy po soku z cytryny czy dodatkach, takich jak tahini i oliwa polana na wierzchu hummusu. Doskonale smakuje na śniadanie, jak i na kolację, jako dodatek do chlebka! To zdecydowanie tańszy zamiennik masła.
Tahini to pasta wykonana z sezamu, którą bardzo często wykorzystuje się do sosów i past. To świetny fundament wielu dań!
Tzatziki to znany w Polsce grecki sos jogurtowy z drobno pokrojonym ogórkiem, odrobiną czosnku oraz dodatkiem świeżych ziół. Nie ma nic lepszego niż tzatziki maczane w chlebku przy widoku zachodzącego słońca! 

Owoce i warzywa

Oliwki to element cypryjskiej kuchni, który spotkamy prawie wszędzie! Zbiory z drzew oliwnych są solone oraz marynowane w różnych przyprawach i sosach. Dzięki temu sprawdzają się jako przystawka, dodatek do sałatek czy dań głównych. Można je kupić w specjalnych opakowaniach, dzięki czemu będą wspaniałą pamiątką z podróży! 
PS - uważajcie na pestki w oliwkach! 

Cypr to również raj świeżych owoców i warzyw - w sklepach, jak i na lokalnych targach znajdziesz szeroką ofertę bogatą w arbuzy, banany, melony, brzoskwinie, winogrona, figi, jak i wiele, wiele innych. To doskonałe miejsce do spróbowania pomarańczy, mandarynek i cytryn - ale pamiętajcie, aby nie zrywać ich samodzielnie z drzew! Wybierzcie się na lokalny targ lub zamówcie owoce jako deser lub dodatek do śniadania czy obiadu. 
Zachęcamy również do tego, aby zaopatrzyć się w butelkę podróżną i do przechowywanej wody wkropić kilka kropel soku z cytryny. Dzięki temu nie tylko zadbacie o odpowiednie nawodnienie, ale również zaspokoicie pragnienie orzeźwiającą wodą z cytryną!

Mówiąc o owocach, warto również wspomnieć o bakaliach - mieszankach suszonych owoców i orzechów, które również są częstym dodatkiem do deserów lub podawane jako przekąska. Na Wyspie Afrodyty znajdziecie aromatyczne rodzynki, suszone morele, figi, orzechy laskowe, migdały czy orzechy włoskie. 

Napoje

Po całym dniu wędrówki marzy nam się coś zimnego do picia - na Cyprze najlepszą opcją jest frappe! Nie, nie - nie takie frappe, jak myślimy! Wyspa Afrodyty znana jest z frappe w innej wersji - znacznie bardziej puszystej. To kawa instant rozpuszczona w wodzie wraz z mlekiem, cukrem i lodem. Napój mieszany jest w specjalnym shakerze, który zmienia kawę w kremową chmurkę. Wraz z cypryjską kawą, frappe jest popularnym napojem wśród mieszkańców. Niestety bardzo często podaje się ją z plastikowymi słomkami - aby zadbać o planetę, zaopatrz się w stalowe, wielorazowe słomki! Dzięki temu nie tylko nacieszysz się znakomitym smakiem napojów, ale i wpłyniesz pozytywnie na środowisko. 

Kawa z mlekiem czy może czarna, tradycyjna? Jeżeli jesteście miłośnikami czarnej kawy lub po prostu chcecie spróbować nowych smaków, spróbujcie tradycyjnej kawy po cypryjsku! To kawa przygotowywana w specjalnym dzbanuszku, w której znajduje się drobno zmielona kawa, woda oraz cukier. Gotowana jest ona na małym ogniu, a po zaparzeniu i przelaniu przez sitko, podaje się ją w małych filiżankach. Kawa z Cypru jest bardzo mocna i aromatyczna, a dodany przed parzeniem cukier nadaje jej delikatnego smaku. Musicie spróbować! 

Mamy również coś dla pełnoletnich podróżników - lokalne, cypryjskie wino, które cenione jest na całym świecie! Winiarnie są bardzo częstym krajobrazem podczas wycieczek - niektóre z winnic i winiarni oferują degustacje, podczas których dowiemy się czegoś więcej o popularnych winach. Oprócz wytrawnych, pełnych smaku winach, znajdą się również słodsze wersje - każdy znajdzie coś dla siebie! 
Aby zapewnić sobie komfortowe próbowanie lokalnego wina, szczególnie polecamy turystyczne kubki - można je w prosty sposób zaczepić do plecaka, dzięki czemu będą towarzyszem przez całą wyprawę. Kubki sprawdzą się również na świeże soki, kawę czy wodę w plenerze. 


Mamy nadzieję, że przegląd cypryjskich smaków zachęci Was do tego, aby odwiedzić Wyspę Afrodyty! Zachęcamy do przeczytania innych wpisów na naszym blogu, które dotyczą zwiedzania Cypru - w razie pytań jesteśmy do dyspozycj!


Marta z campingshop.pl
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii