Grill gazowy – na co zwrócić uwagę? Poradnik

Grill gazowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego modelu węglowego. Jest to również inwestycja na lata, dlatego podczas dokonywania wyboru, powinniśmy pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Uwzględnienie ich pozwoli nam na uniknięcie błędu w postaci grilla gazowego, który nie będzie spełniać naszych oczekiwań. O czym zatem musimy pamiętać?

Najważniejsze pytania, które należy sobie zadać przed zakupem

Zanim jeszcze zaczniemy przeglądać oferty różnych producentów, powinniśmy zadać sobie trzy podstawowe pytania, które pozwolą na określenie wśród jakich modeli powinniśmy poszukiwać tego idealnego dla nas. 

 Gdzie będziesz grillować?

To pytanie jest pomocne w ustaleniu jakie przeznaczenie będzie mieć grill. Jeżeli posiadamy duży ogród, to nie musimy się ograniczać, zatem wybrany przez nas model może mieć dowolne wymiary i wagę. Sytuacja prezentuje się całkowicie inaczej w przypadku, kiedy chcielibyśmy móc taki grill zabrać ze sobą w podróż. Wtedy nasz wybór powinien paść na model, który pomieści się np. w bagażniku naszego samochodu. Mniejszy grill sprawdzi się również w przypadku ograniczonej przestrzeni do przechowywania.

➤ Jak często będziesz korzystać z grilla?

Grillowanie raz na jakiś czas, tylko w sezonie, nie wymaga od ciebie zakupienia modelu kilkupalnikowego o dużej mocy. Jeżeli planujesz przygotowywać posiłki dla rodziny lub podczas spotkań ze znajomymi w kameralnym gronie, to większośc ( o ile nie wszystkie) twoje potrzeby spełni grill jedno lub 2-palnikowy. Sprawa będzie mieć się inaczej, jeśli jesteś miłośnikiem grillowania, który pragnie grillowac nawet przez większośc tygodnia. Wtedy konieczne będzie zaopatrzenie się w grill gazowy o dużej mocy i większej powierzchni grillowej. Taki sprzęt przyda się również osobom, które uwielbiają organizowanie imprez grillowych w dużym gronie.

➤ Dla ilu osób będziesz przyrządzać dania?

Uwzględniając tę kwestię należy zwrócić szczególną uwagę na powierzchnię grillowania. Obszar wynoszący do ok. 1200 cm² bez problemu sprawdzi się do przygotowania posiłku dla mniejszego grona osób. Jeżeli przyjdzie do nas większa liczba gości, to może się on okazać niewystarczający. W takich sytuacjach niezbędny może okazać się model o powierzchni wynoszącej około 2000 cm², czyli takiej która pozwoli na szybkie przygotowanie dań dla nawet 10 osób.

Mobilność

Z racji tego, że grille gazowe, to zwykle sporych rozmiarów sprzęt ważący często od kilkunastu do kilkudziesięciu kilogramów, przed dokonaniem wyboru warto zwrócić uwagę na, to czy dany model będziemy mogli bez większych problemów przestawić. Na szczęście producenci zwykle pamiętają o tej kwestii i większośc modeli dostępnych na rynku, to modele osadzone na wózkach z kółkami. Nawet obecność jedynie dwóch kółek wystarczy by bez problemu przesunąć grill w inne miejsce. Zdarzają się również modele z 4 kółkami, dzięki którym nawet bardzo ciężki model będzie można przestawić bez narażania się na zakwasy. Mobilność to cecha wpisana w modele o mniejszych gabarytach, które nawet bez kółek, sprawdzają się doskonale podczas podróży.

Design i konstrukcja

Wbrew pozorom kwestia designu odgrywa również istotną rolę podczas wyboru odpowiedniego modelu. To nie tylko wygląd, ale projekt dopasowany odpowiednio do potrzeb użytkownika. Jednym z jego elementów jest ergonomia, często osiągana także przez samą konstrukcję grilla. W celu ułatwienia procesu gotowania na grillu, zaawansowane technologicznie modele, są wyposażone w dodatkowe boczne półki oraz specjalne uchwyty na akcesoria. Ten dodatkowy obszar roboczy pozwala na swobodną organizację stanowiska, dzięki czemu użytkownik zyskuje pełną kontrolę nad całym procesem. 

Pokrywa

Na tą część grilla gazowego powinny zwrócić szczególną uwagę osoby, które pragną grillować nawet przez cały rok. Jedynie pokrywa wykonana z grubego metalu, o solidnej konstrukcji, będzie w stanie osłonic ruszt przed ucieczką ciepła, utrzymując tym samym stałą temperaturę. Stanowi do kluczową kwestię, jeżeli chcemy by przyrządzone danie charakteryzowało się jak najlepszymi walorami smakowymi. Najwyższej jakości modele projektowane są w taki sposób, że we wnętrzu komory tworzy się atmosfera, zbliżona do tej, która tworzy się w piekarniku. W ten sposób grillowane mięso zawsze wychodzi soczyste i jednocześnie chrupiące, niezależnie od tego czy przygotowujemy posiłek latem, czy zimą.

Ruszt

Jak poznać dobrej jakości ruszt? Jednym z wyróżników takich modeli jest ich waga, którą zawdzięcza grubości i zastosowanemu materiałowi. Najpowszechniejszym materiałem jest żeliwo, ale równie często można się spotkać z rusztami ze stali szlachetnej. Oba metale charakteryzują się wysoką odpornością na korozję oraz gwarantują utrzymywanie odpowiedniej temperatury przez cały czas grillowania. Warto również zwrócić uwagę na kształt rusztu - im mniej małych, wypukłych elementów (np. łączeń), tym łatwiejsze będzie jego czyszczenie.

Palniki i aromatyzery

Jedną z kluczowych kwestii podczas grillowania jest liczba palników, które określają moc danego grilla. Zwiększona liczba palników odpowiada za lepszą kontrolę temperatury i jej lepszą dystrybucję, a także przekłada się na skrócenie czasu oczekiwania na pełne rozgrzanie rusztu. Godne uwagi palniki, to takie, które zostały wykonane z metalu odpornego na korozję i bardzo wysokie temperatury. Aby osiągać takie właściwości producenci coraz częściej sięgają po innowacyjne rozwiązania polegające np. na połączeniu aluminium ze stalą nierdzewną. Drugim elementem, który wpływa na smak przyrządzanych potraw są aromatyzery. Ich zadaniem jest odparowywanie tłuszczu skapującego z rusztu, co sprawia, że aromaty zostają pochłonięte przez przyrządzane potrawy.

Dodatkowe moduły

Wybierając grill gazowy, warto również zwrócić uwagę, czy dany model posiada możliwość rozszerzenia funkcjonalności o dodatkowe elementy. Budowa modułowa nie jest niezbędnikiem, ale stanowi dobre urozmaicenie dla tradycyjnego grillowania. Jedną z bogatszych ofert w tej kategorii posiada marka Campingaz. Jej linia produktów z serii Culinary Modular, pozwala na przyrządzanie pysznej paelli, smacznych potraw w woku, a nawet powoli pieczonego kurczaka na obrotowym ruszcie – to tylko niektóre z proponowanych rozwiązań.


Monika z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii