Jak przygotować pyszną kawę w podróży?

Poranna kawa to nie tylko sposób na pobudzenie, ale również codzienny rytuał wielu podróżników. Trudno wyobrazić sobie powitanie słońca bez tego cudownego naparu w ulubionym kubku. W plenerze nie ma rzeczy niemożliwych, a dzięki rozwojowi technologii i szerokiej ofercie zaparzaczy i kawiarek możemy cieszyć się aromatycznym naparem w każdych warunkach outdoorowych. Zastanawiasz się, jak przygotować pyszną kawę w podróży? Specjalnie dla miłośników kawy przedstawiamy kilka sposobów na przyrządzenie tego uzależniającego napoju.

Jak przygotować pyszną kawę w podróży

Czajnik turystyczny

Jedną z bardziej znanych nam technik parzenia kawy jest użycie czajnika turystycznego oraz ognia lub prądu. Dzięki szerokiej ofercie czajników, możliwe jest dobranie go do indywidualnych potrzeb. Możemy tutaj wyróżnić te wykonane z wytrzymałego aluminium, stali nierdzewnej czy silikonu. W zależności od materiału, różnią się wagą, pojemnością i możliwościami transportu. Dla osób, które dbają o każdy wolny centymetr w swoim bagażu, polecamy czajniki składane, wykonane z silikonu.

Czajniki współgrają z palnikami turystycznymi zasilanymi na kartusze czy paliwo, a niektóre sprawdzą się również w kamperze, gdzie mamy dostęp do prądu - mowa tutaj o czajnikach elektrycznych. Większość z czajników sprawdzających się w plenerze współpracują również z kuchenkami indukcyjnymi (w zależności od modelu).

Zaparzacz

Doskonałym rozwiązaniem pomiędzy czajnikiem, a kawiarką, są zaparzacze - dzbanki do parzenia kawy. Dają one możliwość zaparzenia od jednej, do nawet 9 filiżanek kawy dla towarzyszy w podróży. Wykonanie zaparzaczy z wysokiej jakości materiałów (na przykład stali nierdzewnej) umożliwia korzystanie z produktu przez wiele lat i jest wspaniałym wyborem na wyprawy w większej grupie.

Zaparzacze należy umieścić na płomieniu kuchenki (w zależności od modelu), aby przygotować pyszną kawę. Proste działanie zaparzaczy nie sprawi nikomu trudności, co może zachęcić współtowarzyszy do robienia kawy dla całej grupy.

Kawiarka

Kawa z kawiarki jest jedną z bardziej klasycznych technik parzenia tego aromatycznego naparu. Mała, lekka kawiarka sprawdzi się zarówno pod namiotem, podczas biwaku, jak i wypraw rowerowych czy wspinaczki górskiej, ale również w domu. Działają na bardzo prostej zasadzie - wodę należy wlać do dolnego zbiorniczka, a kawę wsypać do górnego sitka. Po ustawieniu kawiarki na kuchence wystarczy poczekać do zagotowania wody i ostatnich mililitrów kawy z charakterystycznej wieżyczki.

Podróżny ekspres Nanopresso

Współczesne cuda techniki umożliwiają przygotowanie ulubionej kawy w plenerze, gdzie nie ma dostępu do prądu. Uwagę należy zwrócić na podróżne ekspresy ciśnieniowe - Nanopresso od Wacaco. W tym małym ekspresie drzemie prawdziwa siła aromatycznego naparu - działa on dzięki nieznacznej sile rąk. Aby przygotować kawę, do jednej z części należy wlać gorącą wodę, a specjalny pojemnik napełnić ulubioną, mieloną kawą. Po dokładnym zakręceniu elementów wystarczy wykonać kilka ruchów pompką, poczekać około 30 sekund i rozkoszować się smakiem tego magicznego napoju.

W zależności od modelu, Nanopresso napełnia się mieloną kawą lub kapsułkami - możliwe jest również zakupienie specjalnych dodatków, które umożliwiają korzystanie z kapsułek lub parzenie większej ilości kawy.

Kubek z zaparzaczem

Aby zmieścić w plecaku wszystkie najpotrzebniejsze akcesoria, należy zwracać uwagę na wagę, wytrzymałość, a przede wszystkim użyteczność. Lekką wagę, wysokiej jakości materiał, a także doskonałą izolację i użyteczność zapewniają kubki z filtrem lub zaparzaczem. Kubki te wyposażone są w filtry wielokrotnego użytku, które najczęściej działają na zasadzie french press. Wystarczy napełnić je ulubioną, zmieloną kawą, zalać gorącą wodą i chwilę odczekać. Kubki z zaparzaczami zapewniają łatwe oddzielenie fusów od naparu.

Kubek z filtrami

Kolejnym sposobem na zminimalizowanie wagi ekwipunku jest wykorzystanie ulubionego kubka turystycznego oraz jednorazowych/wielorazowych filtrów, specjalnego zaparzacza lub lejka z filtrem. Taka opcja umożliwia różnorodne zastosowanie kubków używanych podczas podróży. Wystarczy umieścić na nich specjalny filtr lub lejek z filtrem, a następnie wsypać do niego zmieloną kawę i zalać powoli gorącą wodą. Zaparzacze mogą być w formie koszyczka opierającego się na ściankach kubka lub w formie french press.

Ekspres elektryczny

Jeżeli mamy dostęp do prądu, a przede wszystkim podróżujemy kamperem lub samochodem, prostym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w ekspres elektryczny. W zależności od modelu, zasilane są z gniazdka zapalniczki samochodu lub klasycznego gniazdka. Aby zminimalizować szanse na uszkodzenie ekspresu, niektóre z nich można w prosty sposób zamontować na ścianie lub blacie kuchni w kamperze.

 

Przygotowanie ulubionej kawy z kawiarkami, kubkami, ekspresami i zaparzaczami z oferty Campingshop jest znacznie prostsze i przyjemniejsze! Należy jednak pamiętać, że do większości z wyżej wymienionych produktów należy zaopatrzyć się w zmieloną kawę, którą możemy przechowywać w zamkniętych pudełkach.

Niektóre z produktów nie nadają się do bezpośredniego wystawienia na płomień kuchenek turystycznych - w tym przypadku należy zaopatrzyć się również w czajnik lub garnek, który zagotuje wodę na kawę.

 

Smacznej kawki dla naszych czytelników!


Marta z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię