Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

Aby rozpalić grilla bez rozpałki można użyć naturalnych rozpałek, jak np.: suchej trawy, kory drzewa, naturalnego sznurka konopnego, zwiniętego papieru, chusteczek lub waty. Proces rozpalania grilla bez kupnej rozpałki wygląda tak samo, jak w przypadku rozpalania z profesjonalną podpałką. Węgiel lub brykiet należy ułożyć w niewielki stożek i do środka włożyć rozpałkę, jaką mamy dostępną (np. suchą trawę). Należy pamiętać, aby do środka stożka dochodził tlen, by proces spalania mógł przebiegać prawidłowo. W razie potrzeby możemy dołożyć więcej rozpałki (np. suchej trawy). Gdy pojawi się ogień, nie gasimy go i czekamy, aż sam się wypali. Węgiel osiągnie właściwą temperaturę, gdy pojawi się na nim charakterystyczny biały nalot. Dokładamy do stożka kilka sztuk węgla lub brykietu i czekamy aż również się odpowiednio rozgrzeją. Gdy cały węgiel zostanie pokryty białym nalotem rozgarniamy go po powierzchni grilla i możemy zacząć grillować potrawy.

Sprawdź również nasze pozostałe porady o grillach:
Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię