Jaki grill wybrać – gazowy czy węglowy? Okiem eksperta

Wiele osób grill węglowy darzy dużym sentymentem i nie wyobraża sobie zamiany tego rozwiązania na jakiekolwiek inne. Dominującym argumentem, który miałby przemawiać na rzecz korzyści płynących ze stosowania węgla, jest niezastąpiony smak przyrządzanych potraw. Czy faktycznie jest on niezastąpiony? W tym artykule to sprawdzamy i radzimy, jakie rozwiązanie wybrać.

Przechowywanie i transport

Jeżeli w naszych planach jest grillowanie także podczas wakacyjnego wyjazdu, to musimy pamiętać o tym, by wybrany przez nas grill był możliwie jak najbardziej kompaktowy. Zakup takiego modelu będzie o wiele łatwiejszy w przypadku grilli węglowych. Ich zdecydowana większośc projektowana jest z myślą o podróżach i ograniczonej przestrzeni przechowywania. Cieszą się one dużą popularnością wśród miłośników grillowania na balkonie. Niestety, wydzielany przez niego dym może nie być mile widziany przez sąsiadów. Jeżeli chcielibyśmy grillować na balkonie lub tarasie, wtedy powinniśmy zaopatrzyć się w grill gazowy. Pomimo tego, że większośc modeli, ze względu na zastosowane technologie i przeznaczenie, posiada gabaryty utrudniające transport, to wiele marek w swojej ofercie posiada również mniejsze warianty. Doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących cieszyć się zdrowym posiłkiem także podczas podróżowania i przy ograniczonych możliwościach przechowywania, będą grille gazowe Campingaz z linii Attitude i Plancha. 

Cena i dostępność

Dużą zaletą grillów węglowych jest ich dostępność. Łatwodostępny jest również brykiet węglowy, który w sezonie można spotkać w niemal każdym dyskoncie i w większości sklepów, także tych niewielkich. Zwykle są to modele o niewielkich gabarytach, które ważą niewiele i posiadają możliwość złożenia. Grille węglowe o większej powierzchni grillowania nie cieszą się tak dużą popularnością w związku z czym oferta modeli dostępnych aktualnie na rynku jest znacząco ograniczona. Sytuacja zupełnie inaczej prezentuje się w przypadku modeli gazowych, których ze względu na wymiary, nie dostaniemy w pierwszym lepszym markecie. Jeżeli chodzi o cenę, to na pierwszy rzut oka grill węglowy wydaje się byc wyborem tańszym, idealnym dla osób, które nie dysponują dużym budżetem. Pozory jednak mogą mylić - biorąc pod uwagę, że węgiel nie jest wydajnym paliwem, a do jego rozpalenia potrzebne są dodatkowe akcesoria, może się okazać, że całkowita cena takiego nabytku jest dość pokaźna. Koszty takiego zakupu szczególnie mogą odczuć osoby, które pragną grillować potrawy możliwie najczęściej. W ich przypadku, najlepiej sprawdzi się grill gazowy, który stanowi sporą inwestycję, jednak jego eksploatacja jest niezwykle tania. Koszt przyrządzania potraw za jego pomocą, nawet przy codziennym użytkowaniu, jest niewielki, a butla gazowa bez problemu wystarczy na cały sezon.

Rozwiązania technologiczne

Nie ulega wątpliwości, że w przypadku grilli węglowych, zastosowane rozwiązania nie charakteryzują się zbytnią innowacyjnością i w większości modeli będą one takie same. Z kolei grill gazowy, to nowoczesny sprzęt, który z roku na rok zaopatrywany jest w coraz bardziej zaawansowane technologie. Jednym ze specjalistów w tej dziedzinie jest Campingaz. Marka ta nie poprzestaje na rozwiązaniach, które już odniosły sukces, stale je udoskonala i poszukuje jeszcze lepszych odpowiedzi na pytania użytkowników. Najnowsze zmiany obejmują m.in. zastąpienie palników tubowych, palnikami wykonanymi w technologii Blue Flame, gwarantującymi jeszcze większą precyzję podczas gotowania. Campingaz w części swoich najnowszych modeli zrezygnował z aromatyzerów, na rzecz żeliwnej osłony wbudowanej w ruszt. Dzięki takiemu rozwiązaniu, tłuszcz z niego ściekający spada bezpośrednio do specjalnych tac, które również zostały ulepszone. Dotychczas w grillach gazowych Campingaz można było spotkać się z systemem Insta Clean, który w najnowszych modelach został dopracowany i wzbogacony o dodatkową funkcję. Nowy system - Insta Clean Aqua, nie tylko usprawnia czyszczenie grilla, ale również pozytywnie wpływa na walory smakowe, utrzymując odpowiedni poziom nawilżenia żywności, gwarantując, że będzie ona za każdym razem tak samo soczysta i chrupiąca.

Grillowanie a zdrowie

Wielu zwolenników grillowania węglowego uważa, że niczym nie da się zastąpić charakterystycznego smaku przyrządzanych w ten sposób potraw i porównuje grille gazowe do domowych kuchenek. Jednak mało który z nich wie, że we współczesnych grillach gazowych są stosowane technologie, mające za zadanie nadanie potrawom aromatu, który dotychczas zarezerwowany był wyłącznie dla modeli węglowych. Jedną z nich są tzw. aromatyzery umieszczone pod rusztem, a powyżej palników. Skapujący na nie tłuszcz, szybko odparowuje i w tej formie trafia do żywności znajdującej się na ruszcie, nadając jej charakterystyczny smak. Ponadto, należy pamiętać, że rozgrzany węgiel emituje dym, który zawiera wiele niebezpiecznych substancji. Podczas grillowania jesteśmy zmuszeni nie tylko do jego wdychania, ale również (ze względu na to, że dociera on do przygotowywanego jedzenia) do spożywania. W tym pojedynku wynik jest oczywisty zwycięzcą jest grill gazowy.

Porównanie

W powyższej tabeli zebraliśmy wszystkie najważniejsze cechy modeli obu typów. Nie ulega wątpliwości, że zarówno grille węglowe, jak i gazowe posiadają zalety, ale także wady. Co za tym idzie, na pytanie „Jaki grill wybrać?” nie ma jednoznacznej odpowiedzi i wszystko zależy od naszych potrzeb.


Monika z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii