Nowoczesne grille gazowe Campingaz. Sprawdzamy technologie

Grillowanie z roku na rok staje się coraz bardziej zaawansowanym technologicznie procesem. Wszystko za sprawą dynamicznego rozwoju technologii, których zadaniem jest podwyższenie komfortu użytkowników. Na nadchodzący sezon grillowy, marka Campingaz przygotowała wiele innowacji, które odczuwalnie usprawniają przebieg całego procesu przyrządzania potraw na grillu. Co zatem możemy znaleźć w jej odświeżonej ofercie? Sprawdzamy technologie na 2021 rok.

NOWOCZESNY I ERGONOMICZNY DESIGN

Zmiany zauważalne są już na pierwszy rzut oka. Odświeżeniu został poddany design, który odpowiada nie tylko za walor estetyczny, ale także odpowiednią ergonomię - element niezbędny podczas gotowania. Wysokość nowszych modeli została zwiększona o 5-10 cm, tak by powierzchnia robocza (grill i półki) znajdowała się na właściwej wysokości. Zmiana ta odpowiedzialna jest za zmniejszenie dystansu między grillem, a rękami użytkownika, co niweluje – wcześniej wymuszaną pochyloną postawę, która z kolei często powodowało dyskomfort pleców. 

KONSTRUKCJA A OSZCZĘDNOŚĆ CZASU

Gdy spojrzymy nieco dokładniej na nowe grille Campingaz, ujrzymy również zmiany, które zaszły w samej konstrukcji. Wprowadzona została modularna budowa, która odpowiada za szybszy montaż. Rozwiązanie to pozwoliło na skrócenie czasu montażu do 40 minut. Jak udało się tego dokonać? Między innymi poprzez zmniejszenie liczby elementów, co bezpośrednio przekłada się na mniejszą potrzebę skręcania. Skupiono się również na fabrycznym zamontowaniu dwóch newralgicznych części panelu przedniego i palników. 

BUTLA Z KOŁNIERZEM

Podczas modyfikowania konstrukcji uwzględniono również ograniczenia przestrzeni przeznaczonej do przechowywania butli z gazem. Dotychczas jedynie wybrane modele z oferty Campingaz oferowały przestrzeń odpowiednią także dla butli wyposażonych w kołnierz, a obecnie dotyczy to wszystkich grilli. Dzięki temu, wybierając butlę, nie musimy się już zastanawiać, czy dany egzemplarz zmieści się na wózku, na którym osadzony jest nasz grill gazowy. Nie ma też już znaczenia, czy wybierzemy wariant 8 czy 11 kg.

USUWANIE ZANIECZYSZCZEŃ

Dotychczas, system standardowo występującym w grillach gazowych Campingaz, był system Insta Clean. Polega on na zastosowaniu specjalnych zbiorników do skapywania tłuszczu i innych zabrudzeń. Technologia ta została udoskonalona i obecnie można spotkać już modele wyposażone w system Insta Clean Aqua. Na czym polega to udoskonalenie? Kluczową rolę w jego przypadku odgrywa woda. Przed rozpoczęciem grillowania, do specjalnych tac znajdujących się pod powierzchnią grillową, należy nalać zwykłą wodę. Tłuszcz skapujący bezpośrednio do niej będzie znacznie łatwiejszy do usunięcia, po zakończonym grillowaniu. Dodatkowo woda, która przez cały czas jest podgrzewana do 60 °C, paruje i przemieszcza się do przygotowywanych potraw. W ten sposób zyskują one ochronę przed przesuszeniem, a przyrządzone mięso pozostaje soczyste i chrupiące.

PRAKTYCZNE PÓŁKI

Nic, podczas gotowania, nie jest tak pomocne, jak dodatkowa przestrzeń robocza. Z myślą o przyrządzaniu posiłków dla dużego grona osób, Campingaz wyposażył swoje modele w boczne półki. Samo rozwiązanie spotkało się z entuzjastycznym przyjęciem, jednak wiele do życzenia pozostawiał sposób ich montażu. Pozostając w stałym kontakcie z użytkownikami i uważnie słuchając ich uwag, Campingaz wprowadził zmiany także w tej kwestii. Modele z dodatkowymi półkami otrzymały nowy system składania Push2Fold, który przekłada się również na polepszenie ich stabilizacji. Głównym atutem tego udoskonalenia jest oszczędność czasu wypływająca z komfortowego i intuicyjnego procesu składania wystarczy wcisnąć specjalną dźwignię umieszczoną pod półką i gotowe!

KONTROLA NAD PŁOMIENIEM

Udoskonalenia nie ominęły najważniejszej części grilla gazowego, czyli palników i rusztu! Co zostało zmienione? Pierwszą, bardzo ważną zmianą, było zastąpienie palników tubowych, technologią Blue Flame, która odpowiada za lepszą kontrolę temperatury oraz gwarantuje jej równomierną dystrybucję. Dysze w tej technologii, skierowane są pionowo, co sprawia, że ruszt zostaje błyskawicznie rozgrzany do pożądanej temperatury i w kilkanaście sekund jest gotowy do grillowania. Rozwiązanie to odpowiada również za mniejsze zużycie gazu. Kolejną, bardzo dużą zmianą, było zrezygnowanie z aromatyzera na rzecz żeliwnej osłony, która wbudowano w ruszt. Dzięki temu, tłuszcz spada bezpośrednio do tacy ociekowej, palniki zyskują lepszą stabilność płomieni, a po zakończeniu grillowania, jest mniej powierzchni do wyczyszczenia.


Monika z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii