Test kawiarki Wacaco Nanopresso

Przygotowanie kawy w warunkach turystycznych jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wodę w czajniczku na palniku turystycznym, zalać kawę rozpuszczalną lub sypaną w kubku, zamieszać, dodać ewentualnie cukier i mleko i poczekać aż nieco ostygnie. Ale co jeśli chcemy uzyskać prawdziwie aromatyczną, klarowną i wyjątkową w smaku kawę z ekspresu będąc pod namiotem albo na wycieczce wysoko w górach? Odpowiedź jest równie prosta - zaparz kawę w przenośnej kawiarce turystycznej Wacaco Nanopresso, który przygotowuje tak pyszną kawę, że zakochasz się w niej już po pierwszym łyku, a po kolejnych postanowisz się już z nim nigdy nie rozstawać ;) Ale czym właściwie jest kawiarka Wacaco Nanopresso i jak ona działa? Już śpieszę z wyjaśnieniem!

Jak działa kawiarka Wacaco Nanopresso?

Wacaco Nanopresso to bardzo sprytne i praktycznie urządzenie, dzięki któremu można przygotować wyjątkowe espresso w warunkach polowych. Wszystko czego będziemy potrzebować to wrzątek lub bardzo gorąca woda, nasza ulubiona drobno zmielona kawa oraz ekspres Nanopresso. Przygotowanie kawy jest bardzo proste i niezwykle szybkie - sama ekstrakcja zajmuje zaledwie 20-30 sekund. Ale od początku…

Wacaco nanopresso recenzja

Ekspres do kawy Wacaco Nanopresso najlepiej przechowywać i transportować w usztywnionym etui, który doskonale je chroni. Sama kawiarka jest bardzo solidna i wytrzymała, a przy tym niezwykle lekka i poręczna. W zestawie z etui mamy futerał, pojemnik na gorącą wodę o pojemności 80 ml, kubek, do którego przygotowujemy kawę, pojemnik z sitkiem na kawę, łyżka do nabierania i ubijania kawy, szczoteczkę, zaworek ciśnieniowy (który można zdemontować, jeśli nie chcemy z niego korzystać) oraz środkowy moduł z ręczną pompką do wytwarzania ciśnienia 18 bar. W samym ekspresie nie można podgrzać wody, dlatego należy ją zagotować korzystać z innej metody, np w czajniczku na palniku turystycznym lub przygotować gorącą wodę wcześniej i zabrać ją na wycieczkę w dobrze izolowanym termosie. Tak też my zrobiliśmy, co okazało się bardzo wygodnym rozwiązaniem. 

Wacaco nanopresso test

Następnie nabieramy za pomocą dołączonej łyżki swoją ulubioną kawę i przesypujemy ją do pojemnika na kawę z sitkiem. Ważne, aby kawa była drobno zmielona, a następnie została mocno ubita w pojemniku na kawę. 

Wacaco nanopresso recenzja

Przygotowany pojemnik z kawą łączymy z odpowiednią stroną kawiarki - tą z której będzie wylatywać nasze espresso do kubka.

Wacaco nanopresso recenzja

A następnie łączymy poprzez skręcenie ze środkowym modułem naszej kawiarki.

kawiarka Wacaco nanopresso recenzja

Teraz czas na przygotowanie gorącej wody. Najlepiej użyć wrzątku zagotowanego na palniku turystycznym, ale jeśli nie mamy takiej możliwości można również użyć gorącej wody, którą zabraliśmy ze sobą w termosie. 

Wacaco nanopresso recenzja

Ostrożnie, uważając by nie rozlać na dłonie gorącej bądź wrzącej wody przykręcamy pojemnik na wodę do pozostałej części kawiarki. Pojemnik na wodę znajduje się wewnątrz kubka, także należy pamiętać, aby go z niego ściągnąć. Można to zrobić również po przykręceniu już pojemnika z wodą do kawiarki. Oba pojemniki (kubki) posiadają żebrowaną powierzchnię, która skutecznie chroni przed przenikaniem ciepła i ewentualnym poparzeniem dłoni przez rozgrzanie naczynia.

przenośny ekspres do kawy Wacaco nanopresso recenzja

Kiedy już mamy całość skręconą przekręcamy pompkę, aby się otworzyła.

Wacaco nanopresso recenzja i test

Kładziemy kubek na stabilnym podłożu i przechodzimy do parzenia aromatycznego espresso. Naciskając pompkę, najlepiej dwiema rękoma, wytwarzamy ciśnienie 18 bar potrzebne do prawidłowej ekstrakcji. Potrzeba kilku naciśnięć (około 8) aby wytworzyć właściwe ciśnienie, a następnie kontynuując pompowanie zaparzamy kawę do naszego kubka. Pomiędzy naciśnięciami pompki ciśnienie jest utrzymywane wewnątrz kawiarki na stałym poziomie, dzięki czemu espresso za każdym razem wychodzi tak samo wyśmienite!

kawiarka ekspres wacaco

Smacznego!

kawa z wacaco nanopresso

W mojej opinii kawiarka Wacaco Nanopresso to niezwykle przydatne i praktyczne akcesorium podczas każdej podróży. Ktoś powie, że przecież kawę można zaparzyć po prostu w kubku i to wystarczy i szczerze mówiąc sama tak uważałam, dopóki nie spróbowałam kawy z Nanopresso. Kawa z tej przenośnej kawiarki jest po prostu przepyszna, aromatyczna, pozbawiona goryczki i o odpowiedniej kwaskowatości. Przygotowywanie jest niezwykle proste i szybkie, a po użyciu wystarczy przepłukać wodą. Patrząc na jej solidne wykonanie wiem, że będzie mi służyć przez wiele, wiele lat, a aromat przepysznego espresso uzupełniać każdą moją podróż, bez względu na to gdzie tym razem się wybiorę.


Kasia z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii