Żywność liofilizowana

Żywność liofilizowana to pełnowartościowe, niezwykle lekkie i smaczne danie, które powstało podczas procesu liofilizacji. Posiłki liofilizowane wyglądają i smakują jak prawdziwe domowe dania :) Jedzenie liofilizowane to nie jest żywność w proszku, a prawdziwe jedzenie, które wcześniej zostało ugotowane i przyrządzone w tradycyjny sposób, a następnie zostało pozbawione wody. Przygotowanie posiłku liofilizowanego polega na ponownym uwodnieniu jedzenia poprzez zalanie żywności liofilizowanej gorącą wodą. Liofilizaty to idealne jedzenie na podróż, gdzie zależy nam na niskiej wadze oraz niewielkich rozmiarach. Nie wszędzie możemy zabrać lodówkę czy zestaw garnków, więc dania liofilizowane są świetną alternatywą dla jedzenia samodzielnie przygotowywanego w domu przed podróżą.

Na czym polega proces liofilizacji?

Liofilizacja to proces, podczas którego żywność zostaje zamrożona w temperaturze około -40 stopni Celsjusza, a następnie w specjalnej komorze próżniowej temperatura powoli wzrasta, a zamrożone cząsteczki wody w procesie sublimacji zmieniają się ze stanu stałego w stan gazowy. Proces odparowania wody z pożywienia trwa od kilkanastu do 24 godzin.

Jakie są wady i zalety liofilizatów?

Żywność liofilizowana to idealne jedzenie na podróż. Jest niezwykle lekka, ponieważ po usunięciu wody, jej waga zmniejsza się nawet o 90%. Jedzenie liofilizowane jest doskonałym rozwiązaniem na wszelkie wyprawy piesze czy wyprawy rowerowe. Jest lekkie i zajmuje bardzo mało miejsca, więc bez problemu spakujemy żywność na kilka, kilkanaście dni do plecaka oraz sakwy. Żywność liofilizowana jest również dobrym rozwiązaniem na wyprawy samochodowe np. do Norwegii, gdzie ceny jedzenia znacznie przewyższają ceny, do których jesteśmy przyzwyczajeni.

W jedzeniu liofilizowanym wilgoć zostaje zredukowana do 2% co skutecznie zapobiega przed rozwojem mikroorganizmów, które powodują psucie się jedzenia. Dzięki temu produkt może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez wiele lat. Zabierając liofilizaty na podróż nie musimy się martwić o to czy jedzenie nam się zepsuje. Żywność liofilizowana nie potrzebuje przechowywania w lodówce ani w innych specjalnych warunkach.

Większość wartości odżywczych w jedzeniu liofilizowanym pozostaje nienaruszona, jedynie nieliczne uciekają z żywności podczas odparowywania wody. 98% składników odżywczych zostaje w posiłku po procesie liofilizacji, dlatego też żywność liofilizowana jest tak cenna dla podróżników. Do jedzenia liofilizowanego nie trzeba dodawać konserwantów, wzmacniaczy smaku czy barwników.

Wytworzenie żywności liofilizowanej może przybiegać na dwa różne sposoby. W pierwszym łączy się ze sobą poszczególne składniki już po ich wcześniejszej liofilizacji. Jest to rozwiązanie tańsze, jednak ciężko uzyskać tu odpowiedni smak potraw, więc można w takich daniach spotkać sztuczne dodatki. Druga metoda, którą stosuje m.in. polski producent żywności liofilizowanej Lyo Food, polega na ugotowaniu gotowego dania, które następnie w całości jest poddawane procesowi liofilizacji. Takie danie smakuje i wygląda jak danie przygotowane w domowych warunkach.

 

Zalety żywności liofilizowanej:

  • bardzo niska waga – w procesie liofilizacji waga dania zostaje pomniejszona nawet o 90% w stosunku do jego wagi przed liofilizacją;

  • łatwe w przygotowaniu – jedzenie liofilizowane wystarczy zalać gorącą, ciepłą lub nawet zimną wodą, chwile odczekać i można zjeść. Owoce liofilizowane czy warzywa liofilizowane można spożywać bez ich wcześniejszego namaczania;

  • nie potrzeba naczyń – posiłek liofilizowany można zalać wodą w oryginalnym opakowaniu, w którym jest transportowany;

  • bezproblemowy transport w podróży – posiłki liofilizowane są bardzo lekkie i zajmują mało miejsca. Obiady na tydzień dla jednej osoby będą ważyć zaledwie około 1 kg. Żywność liofilizowana to doskonałe jedzenie na podróż. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie ciepła woda i łyżka lub widelec do zamieszania, a następnie zjedzenia posiłku;

  • wysoka zawartość składników odżywczych – w żywności liofilizowanej są zachowane niemal wszystkie wartości odżywcze, jest ona wysoko kaloryczna i dostarcza wszelkich potrzebnych składników, nawet podczas dużego wysiłku fizycznego, np.: podczas wielodniowej wędrówki czy na wyprawie rowerowej;

  • bezproblemowe przechowywanie – żywność liofilizowana ma bardzo długi okres przydatności, można ją przechowywać w temperaturze pokojowej, nie wymaga przechowywania w lodówce ani w innych specjalnych warunkach;

  • duży wybór smaków! - zupy (krem brokułowo-szpinakowy, gulaszowa, barszcz z drobiem i wołowiną, zupa jagodowa...), dania obiadowe (farfalle w sosie szpinakowo-serowym, gulasz wieprzowy z kaszą, kurczak tikka masala, kuskus z warzywami, potrawka ziemniaczana z wołowiną i groszkiem, schab w sosie z zielonego pieprzu...), śniadania (jaglanka z malinami i aronią, owsianka kokosowa z jagodami, figami i nasionami chia, pełnoziarniste musli z owocami, jajecznica z cebulką...), desery, dania liofilizowane wegetariańskie, dania liofilizowane wegańskie, dania liofilizowane bez laktozy, dania liofilizowane bez glutenu i wiele wiele innych :)

 

Wady żywności liofilizowanej:

  • cena – jedyną wadą jedzenia liofilizowanego może się wydawać jego cena, jednakże jak zdamy sobie sprawę z tego, że żywność liofilizowana nie ma nic wspólnego z jedzeniem typu „instant” i jest to pełnowartościowy pożywny posiłek, który w dodatku jest lekki i bezproblemowy w transporcie i przechowywaniu to każdy stwierdzi, że jest wart swojej ceny :)

 

Jak przygotować danie liofilizowane?

Niemal każde danie liofilizowane przygotowuje się w ten sam sposób, jednakże przed przygotowaniem, warto zapoznać się z instrukcją na opakowaniu :) Do przygotowania dania liofilizowanego wystarczy ciepła woda (podgrzana na kuchence turystycznej lub z termosu) oraz łyżka lub widelec. Aby przygotować danie liofilizowane należy:

  1. rozerwać torebkę;

  2. usunąć pochłaniacz wilgoci jest znajduje się w opakowaniu;

  3. dodać (najlepiej) gorącą przegotowaną wodę;

  4. dobrze wymieszać (należy zwrócić uwagę czy kawałki żywności nie schowały się w zagięciach opakowania);

  5. zamknąć torebkę i odczekać kilka minut;

  6. danie gotowe :) 

    Smacznego!


A jaka jest Wasza opinia na temat jedzenia liofiliozowanego? :)

 

Pełna oferta żywności liofilizowanej dostępna jest w tym miejscu: Jedzenie na podróż.


Kasia z campingshop.pl

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię